Στόλτενμπεργκ: «Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από την Ρωσική Ομοσπονδία καταδίκασε σήμερα το ΝΑΤΟ. 

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Όλα τα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, παραμένουν ουκρανικά», είπε, με τον ίδιο να τονίζει πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη που η Μόσχα μονομερώς προσάρτησε.

«Το NATO υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στη Συμμαχία και κρατάει πάντα την πόρτα ανοιχτή στην Ουκρανία, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Συμπλήρωσε επίσης πως οι Σύμμαχοι έχουν δηλώσει και έχουν αποδείξει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και όλοι μαζί θα αποφασίσουν την πορεία της χώρας προς την ένταξη της, όπως έκαναν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη. Τέλος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε πως «η κινητοποίηση δείχνει την αδυναμία της Ρωσίας και ότι ο Πούτιν απέτυχε».