Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμεση αντίδραση της Δύσης μετά την ομιλία Πούτιν - Νέο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Με μεγάλη ανησυχία η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας κάτι που συνάντησε την άμεση αντίδραση της Ουκρανίας που διεμήνυσε ότι δεν κάνει πίσω, ενώ έγινε η αιτία για την ενεργοποίηση νέου πακέτου κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το επιτελείο Μπάιντεν ανακοίνωσε ειδικότερα ακόμη ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων που θα επηρεάσει εκατοντάδες Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Τα τιμωρητικά μέτρα, και σε αυτήν την περίπτωση, θα αφορούν στα περιουχιακά στοιχεία επιφανών Ρώσων ενώ θα επηρεάσουν και τις οικογένειές τους.

Στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών 14 πάροχοι στρατιωτικών ειδών προς το Κρεμλίνο, όπως και 109 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας και 169 μέλη του Συμβουλίου Ομοσπονδιακής Συνέλευσης.

Νέα προσθήκη στη «μαύρη λίστα» εκείνη του ονόματος της Ελβίρα Ναμπιουλίνα, Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, όπως και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν, και τα δύο ενήλικα παιδιά τους, ενώ περιλαμβάνεται και η σύζυγος και τα παιδιά του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στερούνται κάθε νομικής βάσης. Εμείς θα τιμούμε πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μπάιντεν.

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα” στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.