Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη Ζαπορίζια

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, όλοι τους άμαχοι, οι διασώστες βρίσκονται εκεί» έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της πόλης

Οχηματοπομπή που μετέφερε ουκρανούς πολίτες επλήγη σήμερα από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κυβερνήτης της περιοχής, υπάρχουν τουλάχιστον 23 νεκροί και 28 τραυματίες.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, όλοι τους άμαχοι, οι διασώστες βρίσκονται εκεί» έγραψε στο Telegram ο Ολεξάντρ Σταρούκ, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -συμπεριλαμβανομένης και της Ζαπορίζια- κλιμακώνοντας την ένταση στο μέτωπο του πολέμου.

 

Δείτε εικόνες

 

Ζελένσκι: Κράτος τρομοκράτης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Telegram:

«Το κράτος τρομοκράτης εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Ζαπορίζια, το Νικολάγιεφ και το Ντνιπροπετρόφσκ. Χτυπά τις ουκρανικές περιοχές εκτοξεύοντας ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι κατακτητές εκτόξευσαν 16 ρουκέτες σε ένα πρωινό μόνο στην περιοχή Ζαπορίζια. Μόνο τρομοκράτες μπορούν να το κάνουν αυτό, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στον πολιτισμένο κόσμο.

Ο εχθρός ζητά εκδίκηση για τη δική μας αποφασιστικότητα και τις δικές του αποτυχίες. Καταστρέφει κυνικά τους φιλήσυχους Ουκρανούς, επειδή έχασε την ανθρωπιά του πριν από πολύ καιρό. Αιμοδιψή αποβράσματα. Θα λογοδοτήσετε για κάθε χαμένη ουκρανική ζωή».

Τι συνέβη

Σύμφωνα με τον Guardian, μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν για να παραλάβει συγγενείς Ουκρανών πολιτών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη βομβαρδίστηκε, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια φρικτή σκηνή με νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο δρόμο, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερα από δώδεκα χτυπήματα στο κομβόι αμάχων.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε μέσα από ένα κοντινό κτίριο, ακούγεται μια γυναίκα να κλαίει με λυγμούς λέγοντας επανειλημμένα: «Νεκροί άνθρωποι κείτονται εκεί».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Ζαπορίζια ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή πολιτών στα περίχωρα της πόλης. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο».

Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει επίσημα την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Ουκρανίας, μετά από εικονικά δημοψηφίσματα που έλαβαν χώρα.

«Ο τρόμος συνεχίζεται»

Ο Kyrylo Tymoshenko, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε μετά την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή των πολιτών: «Η τρομοκρατία συνεχίζεται. Οι δολοφονίες συνεχίζονται. Δεκαέξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν».

Επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των νεκρών, είπε ότι τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν κοντά σε μια αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων όπου είχε συγκεντρωθεί η αυτοκινητοπομπή. «Υπήρχε μια αυτοκινητοπομπή με πολίτες που πήγαιναν στο κατεχόμενο έδαφος για να παραλάβουν τους συγγενείς τους».