Ακάρ: «Η Τουρκία δεν είναι απειλή για κανέναν»

Διαφορετική στάση, σε σύγκριση με αυτή που κρατούσε τις προηγούμενες ημέρες, παρουσίασε ο Χουλουσί Ακάρ σε νέες δηλώσεις του.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο με την «προκλητική» Ελλάδα, καθώς η Τουρκία «δεν είναι απειλή για κανέναν» και ψάχνει «επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Ακάρ δήλωσε: «Δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική της Ελλάδας συνεχίζονται. Ορισμένοι πολιτικοί, ειδικότερα, επιδεικνύουν μια εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω των εσωτερικών πολιτικών τους θεμάτων. Εμείς, όμως, είμαστε πολύ ψυχροί απέναντί τους. Κάνουμε υπομονετικά ό,τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, ο Ακάρ συνέχισε, λέγοντας: «Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι, πολιτικοί, στην Ελλάδα, έκαναν και κάνουν αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά και να μπερδέψουν τα πράγματα. Αλλά το ευχάριστο είναι ότι κάποιοι λογικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι αρχίζουν τώρα να βλέπουν την αλήθεια. Ευχή και επιθυμία μας είναι οι Έλληνες πολιτικοί να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό αυτές τις πρωτοβουλίες, που βλάπτουν και τον ελληνικό λαό, και να επιλυθούν τα προβλήματα με διαπραγματεύσεις, με ειρηνικά μέσα και μεθόδους».

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ δήλωσε: «Έχουμε πάντα εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους. Είτε έρθουν στην Τουρκία είτε μας καλέσουν και πάμε εμείς στην Ελλάδα, ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Γιατί ο ελληνικός λαός υποφέρει περισσότερο από αυτά που έκαναν αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή ή κίνδυνο για κανέναν.

Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, ασφαλής και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε όλοι να το βάλουν αυτό στο μυαλό τους. Μετά από όλες τις εκκλήσεις μας, τις απαιτήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, λέμε, μην αφήσετε αυτό να αποτελέσει αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς σε θέση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ούτε γι’ αυτό».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι ένα μεγάλο κράτος με αξίες, γεωγραφία, πληθυσμό και στρατό. «Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί για να υπάρχουμε σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για τους αδύναμους σε αυτή τη γεωγραφία.

Με τις προσπάθειες και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται υπό την ηγεσία του προέδρου μας, η Τουρκία γίνεται ισχυρότερη μέρα με τη μέρα και προχωρά προς ένα λαμπρότερο μέλλον με πολύ πιο σίγουρα βήματα. Μία Τουρκία, μία πατρίδα. Ως εκ τούτου, υπάρχει μόνο ένα έθνος. Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα, αυτό το έθνος», κατέληξε.