Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά»

Συνέντευξη στο κανάλι CNN Turk έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόψε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας στο οποίο και συμμετείχε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως δεν τηρούν δίκαιη στάση μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο να στέλνουν τόσα οχήματα από τη Σάμο στη Λέσβο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά εμείς είμαστε στο TOP5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα οχήματα από τη Σάμο στη Λέσβο. Όλα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο τα εντοπίσαμε, αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν. Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία. Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στoν ΟΗΕ».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη».

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ανέφερε πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».