Η Σερβία δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας - Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στην Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε τα αρχικά: «Η Σερβία δεν μπορεί και δεν θα αναγνωρίσει την αναμενόμενη απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας, όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο και τον χάρτη του ΟΗΕ».

«Υπερασπιζόμαστε τη δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να υπερασπιζόμαστε και την εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτά είναι πράγματα που έχουν κρίσιμη σημασία για εμάς», συμπλήρωσε, θέλοντας να τονίσει πως σε ενδεχόμενη αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων και αποδοχή της προσάρτησης θα αποδυνάμωνε τις σερβικές θέσεις για το ζήτημα του Κοσόβου.

Από την πλευρά του ο Σέρβος ΥΠΕΞ Νίκολα Σελάκοβιτς, στις 25 Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση στην Ρωσία επαρχιών της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως παρότι η Σερβία έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία. Η ΕΕ ζητά τακτικά από την κυβέρνηση της Σερβίας να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Οι Βρυξέλλες ενοχλούνται από την στάση της Σερβίας και σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα  του ανεξάρτητου σερβικού Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζεται σχέδιο ψηφίσματος για την λήψη μέτρων ώστε να αναγκαστεί η Σερβία να ακολουθήσει την πολιτική της ΕΕ. Η εφημερίδα «Danas» αναφέρει πως στο σχέδιο αυτό προτείνεται να συνδεθεί η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η παροχή οικονομικής βοήθειας με την στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία και την πρόοδο σε θέματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο μέσω σημερινής του ανακοίνωσης, ενημέρωσε για την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, υπό τη μορφή στρατιωτικού αμυντικού εξοπλισμού.

Το νέο πακέτο έχει ως στόχο να  ενισχύσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την άμυνα της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 18 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 150 θωρακισμένα οχήματα «Χάμβι», ανταλλακτικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παρόλα αυτά τα τα οπλικά συστήματα θα παραδοθούν στο Κίεβο έπειτα από πολλούς μήνες και δεν προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν αυτήν την περίοδο τον ρωσικό στρατό στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

«Η νέα βοήθεια αποδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να στηρίζουν μακροπρόθεσμα την Ουκρανία», υπογραμμίζει το Πεντάγωνο.

Η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, με αυτό το πακέτο, αγγίζει τα 16,2 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο, και τα 16,9 δισ. αφού ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.