Σενάρια για αναβολή στην τοποθέτηση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ

Οι διαφωνίες που προκύπτουν σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, ενδέχεται να αναβάλουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που σχεδιάζουν να βάλουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα κράτη της ΕΕ ψάχνουν μια κοινή γραμμή ώστε να βάλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας.

Κύπρος και Ουγγαρία είναι αντίθετες στην πρόταση για πλαφόν, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει «πέσει» και το ενδεχόμενο να επιβληθεί περιορισμός στις εξαγωγές ηλεκτρικών ειδών.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως «η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία». Ο ίδιος θέλησε να επικρίνει τις  κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, για τις οποίες είπε πως «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ» αφού οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί.

«Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει φτωχότεροι, ενώ η Ρωσία δεν έχει γονατίσει. Αυτό το όπλο απέτυχε, με τις κυρώσεις η Ευρώπη έχει πυροβολήσει τα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά.