Καλούνται ηλικιωμένοι και μαίες να επιστρατευτούν στη Ρωσία - Θα διορθωθούν τα «λάθη» λένε οι αρχές

Στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που έχει κηρύξει από την προηγούμενη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρατηρούνται πολλά «λάθη» με τις αρχές να υπόσχονται να τα διορθώσουν.

Στη Ρωσία παρατηρούνται στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης λάθος κλήσεις, αφού έχουν κληθεί να υπηρετήσουν στον στρατό άνθρωποι που θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί. Για παράδειγμα σε αρκετές περιπτώσεις άνθρωποι είχαν ξεπεράσει το όριο ηλικίας και προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως θα κληθούν όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία.

Στην περιοχή του Βόλγκογκραντ κλήθηκε να υπηρετήσει ένας απόστρατος ηλικίας 63 ετών, που πάσχει από σοβαρή μορφή διαβήτη και προβλήματα στον εγκέφαλο. Στην ίδια περιοχή ένας 58χρονος επιστρατεύτηκε, αν και δεν έχει υπηρετήσει στο στρατό.

Η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση. «Ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες. Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος!», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κλήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Βαλέρι Φαντέγιεφ, για να «επιλύσει κατεπειγόντως τα προβλήματα» ώστε «να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών»

Ως παράδειγμα ο Φαντέγιεφ ανέφερε την επιστράτευση 70 οικογενειαρχών στην Μπουριάτα, στην ανατολική Σιβηρία, καθώς και νοσηλευτριών και μαιών, χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, στην περιοχή του Σβερντλόφσκ, στα Ουράλια, τις οποίες απείλησαν με «δικαστικές διώξεις» αν αρνούνταν να παρουσιαστούν. Ο Φαντέγιεφ επέκρινε επίσης εκείνους που «παραδίδουν τις εντολές επιστράτευσης στις 2 τα ξημερώματα, λες και όλοι μας είμαστε λιποτάκτες. Η μέθοδος αυτή προκαλεί δυσαρέσκεια», προειδοποίησε.

Τέλος, αρκετοί φοιτητές δήλωσαν πως επιστρατεύτηκαν, με τις αρχές να έχουν δηλώσει πως θα εξαιρούνταν.