Στις κάλπες οι Ιταλοί - Ανησυχία της ΕΕ για το ενδεχόμενο ακροδεξιάς κυβέρνησης

Στις κάλπες καλούνται σήμερα (25/9) 50 εκατομμύρια Ιταλοί για τις γενικές εκλογές.

Από τις 7 το πρωί (8:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), οι Ιταλοί αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι.
Οι κύριες συμμαχίες των κομμάτων είναι το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Στις εκλογές ως ανεξάρτητο κατεβαίνει το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν και τα κόμματα «Ζωντανή Ιταλία» και «Δράση», τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο εκλογικός νόμος βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Όταν οι κάλπες κλείσουν θα παρουσιαστούν Exit Poll, με την καταμέτρηση των ψήφων να ολοκληρώνεται αύριο το πρωί.

Στην ΕΕ επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με το ενδεχόμενο ακροδεξίας κυβέρνησης στην Ιταλία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της πλέον ακροδεξιάς κυβέρνησης στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) της Τζόρτζια Μελόνι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενδέχεται να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.

Η Μελόνι, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχει αποφασίσει να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε (25/9) στις 10 (ώρα Ιταλίας), δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Η ίδια πήρε αυτή την απόφαση καθώς στο εκλογικό τμήμα που ανήκει είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του τόνισε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με μια κυβέρνηση η οποία όσον αφορά την προεκλογική περίοδο υποστήριζε τις απόψεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σχετικά με το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τη μετανάστευση.

Παράλληλα, η Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. Ευρώ. Τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις του Μάριο Ντράγκι.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον σχετικά με τις Ιταλικές εκλογές λέγοντας πως «θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία για να αντιδράσουμε». «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Σημειώνεται πάντως πως μέχρι τις 19:00 (ώρα Ιταλίας), σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, στις εκλογές έχει ψηφίσει το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση συμμετοχής κατά 7%.