Διαδηλώσεις υπέρ των δημοψηφισμάτων σε αρκετές πόλεις της Ρωσίας

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας το απόγευμα της Παρασκευής (23/9), θέλοντας να εκφράσει την υποστήριξη του στα «δημοψηφίσματα» που ξεκίνησαν σήμερα για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. 

Τα δημοψηφίσματα τα οποία καταγγέλλονται από το Κίεβο και καταδικάζονται από δυνάμεις όπως οι G7, ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Ρώσοι πολίτες συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες πόλεις ώστε να δείξουν την υποστήριξη τους στα δημοψηφίσματα.

Όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, στη Μόσχα από πολύ νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε μια διαδήλωση κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Στην πλατεία Μανέζ, ο κόσμος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, ενός εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εξέδρα που είχε στηθεί ανέβηκαν και πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα δημοψηφίσματα.

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» και «Μια ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας. Σε αρκετά πλακάτ υπήρχαν γραμμένα συνθήματα όπως «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους το Κρεμλίνο λέει πως θέλει να «σώσει».

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε». Ένας άλλος διαδηλωτής είπε ότι «θέλει ειρήνη, στα σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους. Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη».

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, μια γυναίκα 58 ετών. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της) επειδή «οι άνθρωποι του Ντονμπάς και των άλλων περιοχών περιμένουν τη βοήθειά μας» αφού «τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στο Γκρόζνι, στην Τσετσενία και σε άλλες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.