«Καθίκι» αποκάλεσε τον Ζελένσκι ο Λαβρόφ στη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε σήμερα (22/9) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο Λαβρόφ υποστήριξε πως η «ειδική επιχείρηση» (όπως η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία)  ήταν «αναπόφευκτη», προκειμένου να προστατευτεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε ενώπιον των ομολόγων του στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνήθηκε βασικά δικαιώματα στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συγκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου», απάντησε ο Λαβρόφ στις κατηγορίες για βαναυσότητες και εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Δήλωσε μάλιστα πως η στάση της Δύσης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ως εξής: «είναι καθίκι, βέβαια, αλλά είναι δικό μας καθίκι».

Επίσης, τόνισε πως το Κρεμλίνο απορρίπτει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο οποίο η Ρωσία «δεν έχει εμπιστοσύνη», όπως είπε. «Τα δημοψηφίσματα είναι μια απάντηση στο κάλεσμα του προέδρου της Ουκρανίας προς τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνεκεν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.