Μπλίνκεν: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά». Παράλληλα, ζήτησε από τα μέλη «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχολίασε και τη μερική επιστράτευση που κήρυξε η Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την ως μια ένδειξη περιφρόνησης προς τον ΟΗΕ και υπογράμμισε πως τα σχέδια της Μόσχας για δημοψηφίσματα, στις περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.

«Το ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτήν την εβδομάδα, όταν οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στα Ηνωμένα Έθνη, για να ρίξει λάδι στη φωτιά καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνησή του στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο, ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, στην προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, απαρίθμησε αρκετές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία και άλλες φρικαλεότητες, και χαρακτήρισε ως προσβολή της διεθνούς τάξης το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν τα έχουν ακόμη καταδικάσει.