Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ μετά το διάγγελμα Πούτιν

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν τα ξημερώματα (3:15 ώρα Ελλάδας) έκτακτο συμβούλιο στη Ν. Υόρκη, σχετικά με την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση.

Οι ΥΠΕΞ βρίσκονται στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ προβληματίζονται με την προκλητική ρητορική του Ρώσου προέδρου και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Στο έκτακτο συμβούλιο θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως τη διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων που θέλει να διεξάγει η Ρωσία σε περιοχές της Ουκρανίας, αλλά κατέχονται από ρωσικές δυνάμεις, καταδίκασαν με κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ, ο επικεφαλής της αποστολής του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας Βίτολντ Βάστσικόφσκι και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία Μίχαηλ Γκάλερ.

Νωρίτερα και ο Τζο Μπάιντεν «απάντησε» από τις ΗΠΑ στον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία δείχνει ότι δεν υφίσταται ο σεβασμός στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως αυτόνομο έθνος. Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, δεν πρέπει καν να διεξαχθεί».