«Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν» είπε απαξιωτικά ο Τούρκος πρόεδρος - video

Να απαξιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στην άρνηση του πρώτου να τον συναντήσει.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε δημοσιογράφους οι οποίοι και τον ρώτησαν σχετικά πώς σχολιάζει το γεγονός ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού μαζί του.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, απάντησε: «Για ποιο λόγο; Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν».

Δείτε βίντεο:

 

Ο Μητσοτάκης μαζί με Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ στη δεξίωση, που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργά απόψε τη νύχτα ώρα Ελλάδος προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη χθεσινή επίθεση όμως του προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας, τα περιθώρια για οποιαδήποτε συνεννόηση έχουν εξαντληθεί. Ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει σε κάθε περίπτωση επισήμως στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην ομιλία του την Παρασκευή, ενώ η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Παράνοια Ερντογάν στον ΟΗΕ κατηγορώντας την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε τις τουρκικές προκλήσεις, χθες, μιλώντας στον ΟΗΕ καθώς προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό.

Ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Μάλιστα, αφού έδειξε και φωτογραφίες των νεκρών παιδιών κάλεσε τον ΟΗΕ να πει «stop» στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα.

Δείτε το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου:

«Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θελουμε τα πτώματα παιδιών σαν τον Αϊλάν να ξεβράζονται στις ακτές μας. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Δυο μικρά παιδιά έχασαν την ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Είναι η ώρα για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων χαρακτήρισε «γελοία» την Ελλάδα που «επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης». «Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να λυθούν όλα με βάση τους κανόνες της καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. Στην ανατολική Μεσόγειο η διατήρηση της ειρήνης εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πλευρών.

Η Ελλάδα να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις και την κλιμάκωση και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για αλληλεγγύη και συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος που έχουμε προτείνει θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Ποτέ δεν έκαναν ένα θετικό βήμα και αυτό δείχνει ποιος θέλει ειρήνη και σταθερότητα και ποιος θέλει να προκαλεί και να δημιουργεί συρράξεις», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές κλιμάκωσης που ακολουθούν άλλες χώρες», δήλωσε ακόμη.

Δένδιας: «Ψευδή τα στοιχεία της Τουρκίας»

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις χαρακτηρίζοντας «ψευδή τα στοιχεία της Τουρκίας».

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική» σχολίασε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στους ισχυρισμούς Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έδειξε φωτογραφίες νεκρών βρεφών, ισχυριζόμενος ότι είναι το αποτέλεσμα βίαιων επαναπροωθήσεων απο το ελληνικό Λιμενικό, ο κ. Δένδιας εγκάλεσε την Τουρκία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και είπε ότι χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

«Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα που έχει εκδώσει casus belli, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε στη συνέχεια, για να προσθέσει: «Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε, είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής».

«Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές» σχολίασε επίσης ο κ. Δένδιας.

«Κατ’ αρχήν η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 ανθρώπων μειονότητα έχει περιοριστεί σε 5.000 ανθρώπους. Ή, όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί» κατέληξε.