Ο Στόλτενμπεργκ καταγγέλλει τα δημοψηφίσματα που ετοιμάζει η Ρωσία

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καταγγέλλει τα δημοψηφίσματα τα οποία σκοπεύουν να διεξάγουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στόλτενμπεργκ θεωρεί πως τα δημοψηφίσματα αυτά θα «κλιμακώσουν τον πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Κατά των δημοψηφισμάτων και ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ απέρριψαν και αυτές το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικομπ Σάλιβαν, επισημαίνει πως δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η Μόσχα πιθανόν να θέλει τη στρατολόγηση ανθρώπων από τις συγκεκριμένες περιοχές. Ο Σάλιβαν τονίζει πως τα δημοψηφίσματα προσβάλουν τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των Μπάιντεν, στην αυριανή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας», είπε.

Ίδια αντίδραση και από την Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του πως τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, ενώ παράλληλα θεωρεί πως τα δημοψηφίσματα αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση της Ρωσίας.

«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε μεταξύ άλλων.