Ερντογάν: Η Τουρκία είναι διαμεσολαβήτης στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η Ρώσια μου φαίνεται ότι θέλει να επιστρέψει εδάφη

Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS στη Νέα Υόρκη – στην ίδια συνέντευξη, όπου εξαπέλυσε βέλη κατά των ΗΠΑ για την άρνησή τους να πουλήσουν F-16 στην Άγκυρα – είπε ότι είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το ουκρανικό την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

«Μου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν, που ωθεί τη χώρα του σε ρόλο μεσολαβητή στο ουκρανικό. «Αυτή ήταν η εντύπωση που αποκόμισα, επειδή είναι πολύ προβληματικός ο τρόπος που εξελίσσονται τώρα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει από την Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε «αναμφίβολα όχι». «Εάν πρόκειται να εδραιωθεί ειρήνη στην Ουκρανία, φυσικά, η επιστροφή της γης στην οποία έγινε η εισβολή θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι το αναμενόμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ο κ. Πούτιν έχει κάνει ορισμένα βήματα. Και εμείς έχουμε κάνει ορισμένα βήματα. Τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ειδικά για το θέμα της Κριμαίας, ο Ερντογάν απάντησε ότι και αυτή η περιοχή πρέπει να επιστραφεί. «Από το 2014, μιλάμε με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν γι’ αυτό και αυτό είναι που του ζητήσαμε. Του ζητήσαμε να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της… δυστυχώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς τα εμπρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο Ερντογάν αρνήθηκε να πει ποιος πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο αυτή τη στιγμή, λέγοντας: «Ως ηγέτης, δεν είμαι διατεθειμένος να το εξετάσω αυτό. Το μόνο που θέλουμε να κάνουμε και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να τελειώσει αυτή η μάχη με ειρήνη, είτε είναι ο Πούτιν, είτε ο Ζελένσκι, πάντα το ζητούσα και το συνιστούσα αυτό. Πρόκειται για μια σύγκρουση που κατέληξε σε θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας».

Ο Ερντογάν σχεδιάζει επίσκεψη στο Ισραήλ

Στο μεταξύ ο Ερντογάν, όπως είπε χθες σε ηγετικά μέλη της αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Iσραήλ.

Τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη οργάνωσαν η τουρκική πρεσβεία και η Διάσκεψη των Προέδρων Μεγάλων Εβραϊκών Οργανισμών, με τον Τούρκο πρόεδρο να μην αποκαλύπτει πάντως, πότε σκέφτεται να πάει στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού προέδρου, Ιζαάκ Χέρτσοκ, είπε ότι δεν υπάρχουν καθορισμένα σχέδια για μια τέτοια επίσκεψη του Ερντογάν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Λαπίντ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα μετά και την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο μήνα και το διορισμό Ισραηλινής πρέσβειρας στην Αγκυρα για πρώτη φορά μετά το 2018.