Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί ακόμη μια φορά με τις δηλώσεις του αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ να είναι άκρως επιθετικές.
«Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.
«Είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται ανεκτό από τη διεθνή κοινότητα και σε καμία περίπτωση προφανώς ούτε τρομοκρατεί, ούτε τρομάζει, αλλά ούτε και παρασύρει τη χώρα μας» ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.
Παράλληλα, αύριο στη Ν. Υόρκη θα βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της οποίας Νίκος Δένδιας έχει σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας μέσω δηλώσεών του. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε αντί τη νύχτα να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε, να καλύψουμε τη μέρα σας σαν να είναι νύχτα, και να σας κάνουμε να πληρώσετε πολλαπλάσια για τις παρενοχλήσεις σας», ανέφερε συγκεκριμένα.
Επιστολή Μπορέλ σε Τσαβούσογλου
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απέστειλε επιστολή – απάντηση στον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:
- Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
- Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
- Είναι βαθιά πεποίθηση ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.