Το Κρεμλίνο ειρωνεύεται την Πελόζι για την Αρμενία: "Οι ηχηρές της δηλώσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα"

Θέση για τις δηλώσεις Πελόζι σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν πήρε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του να τονίζει ότι μια «αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση» θα απέδιδε καρπούς.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι «ηχηρές ανακοινώσεις» από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις αιτίες της συνοριακής διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως μια «αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση» στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θα απέδιδε καρπούς.

Ο Πεσκόφ είπε: «Οτιδήποτε… γίνεται με μια αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων, στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα, όλα αυτά μπορεί να είναι καλοδεχούμενα. Μπορούν τέτοιες προβεβλημένες ενέργειες και δηλώσεις να συμβάλουν πραγματικά στην εξομάλυνση της κατάστασης; Ας περιμένουμε να δούμε».

Η Πελόζι επισκέφθηκε την Αρμενία αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια χωρίς προηγούμενο ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ για τη χώρα, η οποία έχει εμπλακεί για πάνω από τρεις δεκαετίες σε σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κριτική στο Αζερμπαϊτζάν άσκησε η Νάνσι Πελόζι για «παράνομες επιθέσεις» σε βάρος της Αρμενίας

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Πελόζι έπλεξε το εγκώμιο της δημοκρατίας στην Αρμενία και επέκρινε τις «παράνομες» όπως τις αποκάλεσε επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: «Ανεπίλυτα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως παραμένουν κάποια ανεπίλυτα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ρωσία, που γίνεται όλο και περισσότερο στενός σύμμαχος της Τεχεράνης, ήταν μία από τις χώρες που υπέγραψαν την αρχική πυρηνική συμφωνία του 2015, μαζί με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στήριξη Μόσχας σε Βουδαπέστη

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ουγγαρία λαμβάνει «κυρίαρχες θέσεις» σε πολλά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βουδαπέστη και στις Βρυξέλλες για μια χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις που έχουν σχέση με την Ουγγαρία, αφού η Επιτροπή της ΕΕ συνέστησε το Σαββατοκύριακο την αναστολή ενός μέρους της χρηματοδότησης προς τη Βουδαπέστη λόγω της διαφθοράς στη χώρα.