Βασίλισσα Ελισάβετ: Ολόκληρο το Λονδίνο επί ποδός για την κηδεία – Θα παραστεί η αφρόκρεμα του πλανήτη

Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς – Υψηλοί προσκεκλημένοι για την κηδεία.

Στο Λονδίνο προσγειώνονται από χτες το βράδυ βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αβαείο του Ουεστιμίνιστερ, τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έφθασε το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Τζιλ.

Σήμερα το απόγευμα το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα αποτίσει φόρο τιμής στη σορό της Ελισάβετ Β’, η οποία εξακολουθεί να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Αναμονή στην ουρά ακόμη και για ένα 24ωρο

Από την άλλη πλευρά, την ώρα που βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο, αρχίζουν να συρρέουν στο Λονδίνο, πολίτες διατεθειμένοι να περιμένουν έως και 24 ώρες, στέκονται όρθιοι κατά μήκος του Τάμεση, για μερικά δευτερόλεπτα δίπλα στο φέρετρο.

Πιο αυστηρά μέτρα και από εκείνα των Ολυμπιακών αγώνων

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, καθώς το Λονδίνο προετοιμάζεται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα ακυρωθούν ή θα επαναπρογραμματιστούν τη Δευτέρα, ημέρα κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, ως «ένδειξη σεβασμού» προς τη μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου. 

Διακεκριμένοι καλεσμένοι

Στην τελετή θα παρευρεθούν διακεκριμένοι καλεσμένοι στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών – εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019) και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αγρυπνία των εγγονιών της βασίλισσας Ελισάβετ

Κι ενώ χτες προσκεκλημένοι έφταναν από όλο τον κόσμο, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και τα έξι άλλα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συμμετείχαν σε αγρυπνία γύρω από το φέρετρό της, δύο ημέρες πριν από την κηδεία της.

Οι δύο γιοί του βασιλιά Καρόλου Γ’ φορούσαν την στρατιωτική τους στολή -ο Κάρολος επέτρεψε τελικά στον Χάρη να τη φορέσει μετά την ηχηρή απομάκρυνσή του από τη μοναρχία-, αντίθετα από τα έξι εξαδέλφια τους.

Ο Δούκας του Σάσεξ φορούσε τη στολή Blues and Royals Νο 1, το παράσημο και το αστέρι λαιμού KCVO, το μετάλλιο επιχειρησιακής υπηρεσίας στο Αφγανιστάν, τα μετάλλια Χρυσό, Διαμαντένιο και Πλατινένιο Ιωβηλαίο και τα φτερά πιλότου του στρατού.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί σε 125 κινηματογράφους και αμέτρητες γιγαντοοθόνες

Σημειώνεται πως η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί τη Δευτέρα σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε χθες Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού. Η είσοδος στους κινηματογράφους για την προβολή της κηδείας είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη. Παράλληλα, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής. 

Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.

Όπως προαναφέρθηκε βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο θα παραστούν στην κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, η οποία στις 8 Σεπτεμβρίου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.