Καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ η Τουρκία - «Πολιτικό ορόσημο η άρση του εμπάργκο» δήλωσε ο Δένδιας

Γνωστή έγινε η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτείων για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την Άγκυρα να αντιδρά. 

Η Τουρκική πλευρά αντέδρασε στην απόφαση των ΗΠΑ, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει: «Καταδικάζουμε έντονα την επέκταση του εύρους εφαρμογής της απόφασης που ελήφθη από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 να άρει το εμπάργκο προς την Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση».

Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως το υπουργείο τόνισε επίσης πως «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας προς τις δύο πλευρές στο νησί και η οποία θα εντείνει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και θα οδηγήσει σε μια κούρσα όπλων στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την κυρίαρχη ισότητα και το ίδιο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τις συμφωνίες του 1959-60, και να ενεργήσει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, βάσει των νομικών και ιστορικών ευθυνών της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για την ύπαρξη, την ασφάλεια και τη γαλήνη των Τουρκοκυπρίων με κάθε μέσο».

«Πολιτικό ορόσημο» χαρακτήρισε την απόφαση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Σε αναρτήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Δένδιας στο Twitter αναφέρει: «Χαιρετίζω και εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Χαιρετίζω επίσης τη συνεισφορά του Αμερικανικού Κογκρέσου και ιδιαίτερα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, αρχιτέκτονα του East Med Act του 2019. Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».