Ζαχάροβα: «Ανήθικη και βλάσφημη η απόφαση να μην καλέσουν τη Ρωσία στην κηδεία της βασίλισσας»

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως «ανήθικη» και «βλάσφημη» τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν προσκλήθηκε στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι δύο χώρες βρίσκονται εν μέσω διπλωματικής έντασης, με την Ρωσίδα αξιωματούχο να τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να μην είναι προσκεκλημένος ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην κηδεία που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου. Ενώ παράλληλα, υποστήριξε πως «η βρετανική ελίτ στέκει στο πλευρό των Ναζί», αναφερόμενη στη στρατιωτική και οικονομική στήριξη που παρέχει το Λονδίνο στην Ουκρανία.

«Θεωρούμε την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για γεωπολιτικούς σκοπούς αυτή η εθνική τραγωδία που άγγιξε την καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο (…) βαθύτατα ανήθικη. Είναι ιδιαίτερα βλάσφημη όσον αφορά τη μνήμη της Ελισάβετ Β΄», τόνισε η ίδια.

Περισσότερα από 100 μέλη βασιλικών οίκων, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχοι καθώς και άλλες προσωπικότητες, έχουν προσκληθεί στην κηδεία. Εκτός από τη Ρωσία ούτε και η Βόρεια Κορέα, η Μιανμάρ, η Συρία και η Βενεζουέλα, δεν έχουν λάβει πρόσκληση.