Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ - Πολύωρη αναμονή και ουρές χιλιομέτρων

Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ στο Γουέστμινστερ.

Το Ουέστμνιστερ Χολ, εκεί όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας, θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι τις 06:30 (τοπική ώρα) της Δευτέρας, ενώ μέχρι τώρα η ουρά έξω από τον χώρο ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα.

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

ελισαβετ στεμμα

Υπό τους ήχους πένθιμων εμβατηρίων και κανονιοβολισμών από το Hyde Park καθώς και της καμπάνας του Big Ben, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ διέσχισε σήμερα τους δρόμους τους κεντρικού Λονδίνου και μεταφέρθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην αίθουσα του Westminster Hall.

Καθ’όλη τη διάρκεια της πομπής, από όπου περνούσε το φέρετρο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, αποχαιρετώντας την αγαπημένη τους βασίλισσα. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και η ουρά που θα σχηματιστεί μπορεί να φτάσει και τα 35 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνoύν από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

 

βασιλικη οικογένεια κηδεία Ελισάβετ

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βάθρο, ενώ ακολούθησε λειτουργία, διάρκειας 20 λεπτών, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι. Η θρησκευτική λειτουργία τελέστηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

proskynhma1

queen_coffin1

Παρόντες Βρετανοί πολιτικοί, με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρακολουθεί τη διαδικασία ντυμένη στα μαύρα.

Η σορός της Ελισάβετ Β’ εκτίθεται στο Ουέστμινστερ, για λαϊκό προσκύνημα, για τέσσερις ημέρες, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία.

elizabeth