Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξεκίνησε η πομπή με τη σορό από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ - live

Υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών και της καμπάνας του Big Ben προχωρά η πομπή για τη μεταφορά της σορού της μακροβιότερης μονάρχη από το ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως το Γουέστμινστερ Χολ. «Φρούριο» η περιοχή γύρω από το Μπάκιγχαμ, με το πλήθος του κόσμου που συμμετέχει στη διαδικασία να εκτιμάται γύρω στο ένα εκατομμύριο.

To φέρετρο ακολουθούν ο νέος Βασιλιάς, Κάρολος ο Γ’, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι. Στρατιωτικές στολές έχουν απαγορευτεί ωστόσο για τους πρίγκιπες Χάρι και Άντριου, τον γιο της Ελισάβετ Β’, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον Τζέφρι Επστάιν.

Δείτε ζωντανά τη μεταφορά της σορού:

https://www.youtube.com/watch?v=cMOuv9SLeoQ
queen_coffin
queen_coffin1
royals

Η σορός της Ελισάβετ μεταφέρεται από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα (ανοιχτή άμαξα μεταφοράς όπλου βολής) και θα συνοδευθεί από μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και οι εγγονοί της βασίλισσας, πρίγκιπας Γουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι.

Το φέρετρο θα είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του θα είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan. Η πομπή θα διανύσει μια απόσταση 1.800 μέτρων και εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου 38 λεπτά, κατά τα οποία θα ακούγονται πένθιμοι κανονιοβολισμοί και η καμπάνα του – προσφάτως ανακαινισμένου – Μπιγκ Μπεν.

Την ημέρα που πλήθος κόσμου συρρέει στο Λονδίνο για να πει ένα μεγάλο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη, υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών και της καμπάνας του Big Ben,  σηματοδοτεί η 14η Σεπτεμβρίου. Το ημερολόγιο δείχνει ότι η Βρετανία βρίσκεται πέντε ημέρες πριν από την κηδεία, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι θα θελήσουν να ακολουθήσουν την πομπή με το φέρετρο της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φρούριο» η περιοχή έξω από το Μπάκιγχαμ, καθώς στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί.

000_32JD2LT
26190596

Από χθες το βράδυ η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ, όπως η ίδια επιθυμούσε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του παλατιού να της πει το τελευταίο αντίο.

Την Τετάρτη μια λαμπρή αλλά σιωπηλή πομπή μετέφερε στην κεντρική αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου για λαϊκό προσκύνημα.

Η πομπή, που διασχίσει από τις 14:22 (τοπική ώρα), μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Θα τη συνοδεύουν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής θα ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Το φέρετρο θα βρίσκεται πάνω σε κιλλίβαντα και θα είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο. Στο κοινοβούλιο θα το υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

26190610
26190613

Θα ακολουθήσει 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχουν πάρει σειρά –έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο– πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Εκτιμάται επίσης ότι η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.