Στο Εδιμβούργο μεταφέρεται σήμερα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ - Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία

Aπό την κατοικία της στα Χάιλαντς της Σκωτίας στο Εδιμβούργο θα μεταφερθεί σήμερα η σορός της Ελισάβετ Β’, όπου οι πολίτες θα μπορέσουν αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα.

Πλήθος κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθεί σε πολλά χωριά αλλά και πόλεις της Σκωτίας, όπως το Αμπερντίν και το Νταντί, από όπου θα περάσει το όχημα που θα μεταφέρει το δρύινο φέρετρο. Η πομπή αυτή, συνοδεία της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της Ελισάβετ, αναμένεται να ξεκινήσει από το Μπαλμόραλ στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Ύστερα από ένα ταξίδι έξι ωρών και ενώ θα έχει διανυθεί μια απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων, η σορός της βασίλισσας θα φθάσει στο Εδιμβούργο, στο ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ, που αποτελεί την επίσημη κατοικία του μονάρχη στη Σκωτία. Ο κόσμος αναμένεται να έχει παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το βόρειο τμήμα της πόλης προς το κέντρο του Εδιμβούργου.

Αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί πομπή κατά μήκος της μεγάλης λεωφόρου Ρόιαλ Μάιλ έως τον καθεδρικό ναό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) όπου η σορός της Ελισάβετ θα παραμείνει για 24 ώρες. Την Τρίτη το βράδυ, θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Ελισάβετ

Η κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί τοπική ώρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Την ημέρα της κηδείας στις 10.44 π.μ. το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή από το Παλάτι του Ουέστμινστερ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή.

Στην ιστορική εκκλησία στέφονται οι βασιλείς και οι βασίλισσες της Βρετανίας και εκεί παντρεύτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα προσκληθούν να συμμετάσχουν μαζί με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο τελευταίο αντίο στην βασίλισσα.

Ανώτεροι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται επίσης να παραστούν στην τελετή, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Την τελετή πιθανότατα θα διευθύνει ο πρύτανης του Ουέστμινστερ Ντέιβιντ Χόιλ, ενώ το κήρυγμα θα κάνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ενδέχεται να κληθεί να διαβάσει επικήδειο.

Μετά την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με πομπή από το Αβαείο του Ουέστμινστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον και από εκεί οδικώς στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα θα αναπαυθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αργία τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η αργία προς τιμήν του μακροβιότερου μονάρχη της Βρετανίας εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Σηματοδοτεί το τελικό στάδιο μιας περιόδου εθνικού πένθους για τη Μεγάλη Βρετανία.