Συνεδριάζουν οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ - Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο προκαλεί αντιδράσεις - Διαφωνία και της Ελλάδας

Με ένα δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται προ των η υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταφέρουν να υψώσουν ασπίδα άμυνας απέναντι στις απειλές του Ρώσου προέδρου Πούτιν που απειλεί να «παγώσει» την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, αποκλειστικά, στην τιμή του ρωσικού αερίου και μόνο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση από τον Ρώσο πρόεδρο γιατί η Ευρώπη δεν βάζει πλαφόν και στο αμερικανικό LNG.

Θεωρώντας πως το μέτρο ισοδυναμεί με παραβίαση της ενεργειακής συμφωνίας απειλεί την Ευρώπη με οριστικό ενεργειακό μπλακ άουτ. Συνεπώς οι υπ. Ενέργειας συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να παρακάμψουν όσες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Τα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε «άμεσες» κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με τα “απροσδόκητα κέρδη” να επιστρέφουν στους καταναλωτές
Φόρο αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη
Διευκόλυνση της υποστήριξης των προβληματικών εταιρειών κοινής ωφέλειας

Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο

Πάντως η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο και αυτή τη θέση αναμένεται να υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

«Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν.

Η Γερμανία έχει δηλώσει «επιφυλακτική», η Ουγγαρία, που είναι και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, αντιτίθεται, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον άλλες δύο χώρες, ανέφεραν οι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν να πάει ακόμη παραπέρα η Κομισιόν και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Νορβηγία, που είναι ο μεγαλύτερος πλέον προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει δηλώσει ανοικτή σε ένα πλαφόν, αλλά παραμένουν ερωτηματικά αναφορικά με την αντίδραση των ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τις δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και υπάρχει αισιοδοξία ότι, έστω και καθυστερημένα, θα κινηθεί σύντομα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρώτος σταθμός είναι η σημερινή Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας και ο δεύτερος οι ανακοινώσεις της Κομισιόν στις 14 του μήνα.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ηγέτες στις δύο Συνόδους Κορυφής του Οκτωβρίου – η πρώτη στην Πράγα στις 6 και 7 και η επόμενη στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 του μήνα. Οι κεντρικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, την επιβολή πλαφόν στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου.