Ερντογάν: Ενα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία είναι αδιανόητο, ενώ η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία

Διευρύνει τα ανοιχτά μέτωπα ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας πλέον στο στόχαστρο και το ΝΑΤΟ και κυρίως τη σχέση της Συμμαχίας με την Ελλάδα.

Ενοχλημένος από τη στάση που κρατά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, σήμερα απειλεί και προειδοποιεί: «Ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία είναι αδιανόητο. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν έχει αξία στο ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει Τουρκία, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, χωρίς την Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό».

Για τη νέα επίθεση του Ερντογάν στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ είχε προϊδεάσει ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που κάλεσε το ΝΑΤΟ «να δει τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας που δεν συνάδουν με τη φιλία ή το συμμαχικό πνεύμα».

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα, δε, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επεσήμανε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν η μόνη υπηρεσία που φαίνεται να προσφέρει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ είναι αυτή του «πιστού υπηρέτη».

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχή με παρενοχλήσεις σε κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο είναι μόνο πιόνια και ότι τον πραγματικό αγώνα δίνουν αυτοί που βρίσκονται πίσω τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας» ήταν οι χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, που φαίνεται να εμμένει στο ζήτημα των ελληνικών S-300 που υποτίθεται ότι «κλείδωσαν» τα τουρκικά αεροσκάφη.

Γιατί χαϊδεύετε την Ελλάδα και στο βάθος εξοπλιστικά

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να στρέψει το ΝΑΤΟ κατά της Ελλάδας, επιστρατεύοντας ή εφευρίσκoντας επιχειρήματα περί μη σεβασμού της Συμμαχίας από την Αθήνα ή ακόμη και προκλητικής στάσης της Ελλάδας έναντι του ΝΑΤΟ.

«Το κλείδωμα ραντάρ στο F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά» απέναντι στο ΝΑΤΟ έσπευσε να τονίσει από την πρώτη στιγμή ο Ερντογάν.

«Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στόχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, όχι εμάς. Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η ίδια Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει σύνορα, θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία […] Αυτοί που έχουν δώσει τόση στήριξη στην Ελλάδα, πρέπει να σκεφτούν εδώ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν μετά» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Επιμένοντας δε σε αυτό το περιστατικό, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει δώσει απαντήσεις και έχει διαψεύσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ αρχεία για την παρενόχληση από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ίδια αρχεία αναμένεται να τα παραδώσει και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών – μελών της συμμαχίας.

«Αυτό που έκανε ο γείτονάς μας, που προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει την ένταση, πρέπει να φανεί, να γίνει κατανοητό. Τέτοια φανερή απερισκεψία είναι απαράδεκτη» τονίζει ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας ενέργεια από την πλευρά της Ελλάδας.

Πίσω από αυτή τη ρητορική οι περισσότεροι διαβάζουν την ενόχληση της Τουρκίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.