Κορυφώνεται το ενεργειακό «θρίλερ» - Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο σε όσες χώρες αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή 

Η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στα κράτη, τα οποία θα αποφασίσουν να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», είπε.

Ο Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «εντελώς παράλογες», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου, την αγορά πετρελαίου»,σημείωσε, επισημαίνοντας ότι όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα πληρώσουν για το μέτρο αρχικά.

«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα συζητήσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν πώς να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών και έχουν εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.