Δύο μήνες νωρίτερα κοντά στο στόχο της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την πλήρωση των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και τις τιμές ενέργειας στα ύψη στη Γηραιά Ήπειρο.
Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μια νότα αισιοδοξίας δίνει η είδηση ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% στις 27 Αυγούστου, όταν η Ένωση είχε βάλει στόχο 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα ήταν χαμηλότερα από ό,τι τα περασμένα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom PJSC, ένας παράγοντας που οδήγησε σε απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών από τις διαταραχές στην τροφοδοσία και παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου, που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση των προμηθειών καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο Τετάρτη μια απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.
Με σύμμαχο τον… καιρό
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αναμένονται στην ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την ερχόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν κράτη μέλη της ΕΕ να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο που θα ξοδευόταν για την παραγωγή ενέργειας που καταναλώνουν τα κλιματιστικά.
Συναγερμός στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση: «Τρομεροί οι επόμενοι δέκα χειμώνες αν δεν κάνουμε τίποτα»
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι οι δεξαμενές της φυσικού αερίου γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η πτώση των τιμών φέρνει κάποια ανακούφιση μετά από ένα ανοδικό ράλι με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Η ΕΕ θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις Η.Π.Α.
Ένα υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα και τις επόμενες περιόδους θέρμανσης, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα φέτος. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ένωση θα λάβει επίσης μέτρα παρέμβασης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, παρεμβαίνοντας βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τελικά να επιδιώξει να σπάσει τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Γεμίζουν με ταχύ ρυθμό οι δεξαμενές φυσικού αερίου
Στην Πολωνία το ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου έφθασε σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, στην Πορτογαλία οι δεξαμενές ήταν πλήρεις, στην Ιταλία στο 81%, στην Ουγγαρία στο 62% και στη Βουλγαρία στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Στη Γερμανία, μια από τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, οι δεξαμενές γεμίζουν γρήγορα και αναμένεται να πιάσουν ήδη από τον επόμενο μήνα το στόχο που είχε θέσει το Βερολίνο για πλήρωση κατά 85% τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αλλά ακόμη και αν γεμίσουν οι αποθήκες, η Γερμανία κινδυνεύει να μην καταφέρει να βγάλει το χειμώνα, αν η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μύλερ.
Η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στην ΕΕ, θέτει εκ νέου σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο, ενώ σπεύδει να ενισχύσει τις υποδομές της για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του πλανήτη και τον χειμώνα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτοι δύο πλωτοί τερματικοί σταθμοί.
Στη Γαλλία, την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας, ειδάλλως μπορεί να επιβληθεί δελτίο το χειμώνα αν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. «Θα μπορούσαν να γίνουν βίαιες διακοπές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», είπε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν» από το δελτίο.
Οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γαλλία είναι γεμάτες κατά πάνω από 90%, αλλά όπως προειδοποίησε τη Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Engie, Claire Waysand, η χώρα θα πρέπει να έχει αρκετό καύσιμο για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες.