Έκτακτη παρέμβαση δρομολογεί η Κομισιόν για τις τιμές ρεύματος που «καίνε»

Εν μέσω «ηλεκτροσόκ» στην Ευρώπη από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας -και εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που οριστικοποιήθηκε για την 9η Σεπτεμβρίου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι επεξεργάζεται προτάσεις για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επί τάπητος στους «27» η πρόταση που έχει κατατεθεί από την ελληνική πλευρά γιαεπιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτει τώρα ξεκάθαρα, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς. Σχεδιάστηκε [σ.σ. η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας] υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικούς σκοπούς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στο πλαίσιο του Bled Stregic Summit στη Σλοβενία.

«Εξ ου και τώρα ετοιμάζουμε έκτακτη παρέβαση και μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», γνωστοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιντεν.

Το ακριβές πλαίσιο της παρέμβασης της Κομισιόν βρίσκεται ακόμη υπό κατάρτιση· ωστόσο το λεπτομερές σχέδιο δράσης ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα «καυτό», εντείνονται πλέον οι πιέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ενιαία γραμμή αλλά και κοινή λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η Τσεχία, που αυτή τη στιγμή έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί πιέσεις για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα το ενεργειακό και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε τα θέματα να τεθούν επί τάπητος στο ανώτατο επίπεδο.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα την 9η Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Προβαίνοντας στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, επισήμανε πως στο «τραπέζι» των «27» θα βρεθούν προτάσεις που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού -πρόταση που έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά- και παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

«Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε», υπογράμμισε ο Ζοζέφ Σικέλα σε ανάρτησή του στο Twitter.