Πέθανε η φάλαινα Μπελούγκα που είχε εγκλωβιστεί στον Σηκουάνα

Η φάλαινα Μπελούγκα που εγκλωβίστηκε στον ποταμό Σηκουάνα της Γαλλίας δεν τα κατάφερε τελικά και πέθανε κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας ειδικών διασωστών να την επιστρέψουν στη θάλασσα ανοιχτά της βόρειας Γαλλίας.

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν έναν γερανό για να σηκώσουν τη φάλαινα από το ποτάμι. Ελέγχθηκε από κτηνίατρους πριν τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για ένα οδικό ταξίδι άνω των 160 χλμ (100 μίλια) στο λιμάνι του καναλιού του Ουιστρέαμ.

«Παρά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης, με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του κητοειδούς», δήλωσαν οι αρχές στο Καλβαντός, τον νομό όπου βρίσκεται το λιμάνι.

Ένας κτηνίατρος της πυροσβεστικής είπε ότι η Μπελούγκα υποβλήθηκε σε ευθανασία κατά τη μεταφορά της αφού ανέπτυξε αναπνευστικές επιπλοκές.

Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί η φάλαινα σε μια λεκάνη αλμυρού νερού με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακτήσει κάποια δύναμη πριν μεταφερθεί στη θάλασσα.

Η προσπάθεια διάσωσης ήταν ένα επικίνδυνο εγχείρημα για την Μπελούγκα, αλλά η ομάδα προστασίας της θάλασσας Sea Shepherd France είχε πει ότι η υποσιτισμένη φάλαινα δεν θα επιζούσε στο ζεστό περιβάλλον του ποταμού με γλυκό νερό.

Μετά την απομάκρυνσή του από τον Σηκουάνα, οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την κακή υγεία του ζώου. Σημειώνεται ότι οι φάλαινες Beluga ζουν συνήθως σε λοβούς στα νερά της Αρκτικής.