Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε ελληνικά και κυπριακά πλοία να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς αυτή τη φορά κατηγόρησε την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ότι επιχείρησαν να στείλουν εννέα πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μιλώντας σε Τούρκους διπλωμάτες, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το «δίδυμο» Αθήνας -Λευκωσίας εμποδίστηκε, με μέτρα που έλαβε η Τουρκία «και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος διπλωμάτης, επανέλαβε ότι αύριο το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, αύριο θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο Αμντουλ Χαμιτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ολιστική επίλυση των αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο»

Ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έκανε λόγο για ολιστική αντιμετώπιση αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα επιθυμεί να επιλυθούν συνολικά και μόνιμα, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση» για την επίλυσή τους.

«Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Αυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει.. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα.. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Ο Τσαβούσογλου έστρεψε παράλληλα τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό στο όνομα της αλληλεγγύης να γίνεται όμηρος και να παραδίδεται στα «στείρα συμφέροντα» μελών του εναντίον της Τουρκίας.

«Δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων των μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ», «οι σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας είναι τόσο στρατηγικές που δεν μπορούν να μειωθούν στα συμφεροντολογικά επίπεδα και στενόμυαλες θέσεις ένα-δυο μελών της Ε.Ε».

Προειδοποίησε μάλιστα τις Βρυξέλλες πως έχει ανάγκη την Τουρκία για την ασφάλειά της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ασφάλεια είναι όπως η αναπνοή. Καταλαβαίνεις την αξία της όταν σου λείψει. Γι αυτό η ασφάλεια της Ευρώπης έχει την ανάγκη της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην ασφάλεια της ηπείρου στην οποία βρίσκεται. Διότι η Τουρκία είναι Ευρώπη. Ως μια ευρωπαϊκή δύναμη, στην δύσκολη στιγμή της Ευρώπης δίνουμε βαρύτητα και πάλι στην Ευρώπη».