Καταγγελία της Ιαπωνίας ότι οι κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν στη δική της ΑΟΖ - Επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από την Κίνα

Διάβημα διαμαρτυρίας υπέβαλε η Ιαπωνία, μετά την προσγείωση 5 κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προερχόμενοι από τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη Ταϊβάν.

Πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», είπε ο Κίσι σε δημοσιογράφους, καθώς η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια σε χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών.

Υπενθυμίζουμε πως η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί υπερβολικά και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη παγκόσμια κοινότητα, με την Κίνα να κάνει επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, ξεκαθαρίζουν πως αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στη Ταϊβάν, σύμφωνα και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Από την άλλη, η Ταϊβάν, μέσω του υπουργείου Άμυνας, ξεκαθαρίζει πως είναι έτοιμη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ακόμη και για πόλεμο, χωρίς ωστόσο να τον επιδιώκει.