Η Κίνα ξεκίνησε τα στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ξεκίνησαν σήμερα γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν.

Ξεκίνησαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». Το μεσημέρι -τοπική ώρα- το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε: «Από τον κινεζικό στρατό επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν στις σχετικές θαλάσσιες περιοχές και στον εναέριο χώρο».

Οι έξι προσδιορισμένες ζώνες περιβάλλουν το νησί, ενώ ορισμένες βρίσκονται κοντά σε βασικά λιμάνια. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της παρακολουθούν το περιβάλλον. «Δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας», ανέφερε το υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο έχει καταβάλει τις «μεγαλύτερες διπλωματικές προσπάθειες», αλλά «δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν τα βασικά του συμφέροντα», καθώς ο ανώτερος αξιωματούχος συναντάται σήμερα με τους περιφερειακούς ομολόγους του στην Καμπότζη. Ο Γουάνγκ Γι χαρακτήρισε, επίσης, τις ενέργειες των ΗΠΑ «ανεύθυνες και εξαιρετικά παράλογες».

Δείτε τον χάρτη με τις κινεζικές ασκήσεις

Ο στρατός της Ταϊβάν «προετοιμάζεται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκει πόλεμο»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ζήτησαν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά στο στενό της Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή αντιπαράθεση, ανοιχτές συγκρούσεις και απρόβλεπτες συνέπειες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, σε ανάρτησή της στο Twitter, έγραψε: «Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί το status quo και τη δημοκρατία που με κόπο κερδίσαμε. Θα συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες εταίρους για να διατηρήσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».