Σε κλοιό κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων η Ταϊβάν

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας – Ταιβάν μετά και την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters, πριν από λίγο πέταξαν πάνω από τα στενά της Ταϊβάν 27 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη με τα 22 από αυτά να παραβιάζουν τη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ)!

Η παραβίαση αυτή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters προκάλεσε την αντίδραση της Ταϊπέι καθώς όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο,  απέστειλε αεροσκάφη για να «αναχαιτίσει» τις κινεζικές δυνάμεις από τη ζώνη αεράμυνας.

Όπως έγινε γνωστό χθες, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσουν «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο αναγγέλλει ότι από τις 12:00 της Πέμπτης 4 Αυγούστου ως τις 12:00 της Κυριακής 7 Αυγούστου θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Επίσης,  η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.