Bloomberg: Το Κρεμλίνο θα συνεχίσει να πιέζει την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διατηρήσει τις ζωτικής σημασίας ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε ελάχιστα επίπεδα όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σκληρή στάση της απέναντι στη ρωσική εισβολή, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ρωσικές πηγές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της ανάλυσης, εάν το ρωσικό «πρεσάρισμα» συνεχιστεί και κατά τον ερχόμενο χειμώνα, θα μπορούσε να αφήσει τη «Γηραιά Ήπειρο», παραδοσιακά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, να στερείται το φυσικό αέριο και μάλιστα σε απελπιστικό βαθμό.

Δημοσίως, η Ρωσία επιμένει πως τεχνικά ζητήματα, όπως η έλλειψη εγγράφων και η συντήρηση των τουρμπίνων, την ανάγκασαν να μειώσει τις προμήθειες τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις διαταραχές στον Nord Stream, τον κύριο εναπομείναντα αγωγό που προμηθεύει την Ευρώπη, για να αυξήσει την πολιτική πίεση προς τους ηγέτες εκεί.

«Σκοπός της Μόσχας είναι να επανεξετάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις επώδυνες κυρώσεις που έχουν επιβάλει και την υποστήριξή τους προς το Κίεβο», είπαν πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κατά το Bloomberg, τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Gazprom, ο ρωσικός «κολοσσός» του φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να βρίσκουν λόγους για να διατηρήσουν τις ροές περιορισμένες, εμποδίζοντας τους Ευρωπαίους πελάτες να δημιουργήσουν τις προμήθειες που χρειάζονται για να καλύψουν τη ζήτηση το χειμώνα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ήδη για σημαντικές οικονομικές διαταραχές εντός της Ευρώπης των 27, εάν οι ροές δεν επανέλθουν και καλούν τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου.

Πολλά τα διακυβεύματα και με ιδιαίτερα βαρύ τίμημα
Η διένεξη ΕΕ – Ρωσίας για το φυσικό αέριο καταδεικνύει, κατά το Bloomberg πάντα, την προθυμία του Κρεμλίνου να παραιτηθεί από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές για να προωθήσει τους γεωπολιτικούς του στόχους

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gazprom φαίνεται να έχει αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας διακοπής που θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος και βρήκε τρόπους να περιορίσει την οικονομική ζημία χάρη στην άνοδο των τιμών και των εσόδων μέχρι στιγμής φέτος.

Έντονο παρασκήνιο
Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Κρεμλίνο που εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε κινηθεί νωρίτερα για να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου, δεδομένης της επιβολής σαρωτικών κυρώσεων από την Ευρώπη στη Ρωσία και της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία.

Επί της ουσίας, εκτιμάται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενεργειακή της επιρροή ως εργαλείο μόχλευσης, για να ανταποδώσει στα ίσα, όσα αρνητικά δέχεται υπό τη μορφή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως εκτιμούν αναλυτές, ότι τις τελευταίες ημέρες, η δημόσια γραμμή της Ρωσίας έχει σκληρύνει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι τα προβλήματα στον Nord Stream συνδέονται με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη λόγω του πολέμου, προειδοποιώντας τη Δευτέρα ότι ενώ η Ρωσία προς το παρόν «δεν ενδιαφέρεται να διακόψει το φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξε».

Η τουρμπίνα και η… καθυστέρηση

«Η τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 της Ρωσίας δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρησή της στον Καναδά, αλλά η Μόσχα ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί αργά ή γρήγορα», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Πεσκόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί από θέματα συντήρησης και ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του εν μέσω εργασιών συντήρησης.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι αναμένει μια τουρμπίνα, στην οποία γίνεται συντήρηση από τη Siemens Energy, να φτάσει από τον Καναδά μετά τις εργασίες σε αυτήν.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, ότι η ροή φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από αύριο, Τετάρτη -μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα– επειδή χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία άλλης τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

«Ναι, όντως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίνα δεν έχει φτάσει έπειτα από μεγάλη συντήρηση, βρίσκεται καθ’οδόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει (…) αργά ή γρήγορα», σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι και άλλη τουρμπίνα έχει επίσης κάποια προβλήματα.

«Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας», σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 θα λειτουργούσε κανονικά αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την κατάσταση της τουρμπίνας στην οποία έγινε συντήρηση από τη Siemens Energy στον Καναδά.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε έγγραφα για την τουρμπίνα, αλλά κάποια ζητήματα και κίνδυνοι παραμένουν.

Η Ρωσία επέρριψε στις καθυστερήσεις σχετικά με την τουρμπίνα αυτή τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη Γερμανία στο 40% των δυνατοτήτων του αγωγού τον Ιούνιο, ενώ εξάλλου χθες ανακοίνωσε ότι οι ροές θα μειωθούν ξανά κατά το ήμισυ από αύριο, σε μόλις 20%, καθώς χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία κι άλλης τουρμπίνας.