Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας με τις «μη φιλικές χώρες» μπήκε και η Ελλάδα

Tην Ελλάδα και τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ενέταξε στη λίστα «των μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών η Μόσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης η διευρυμένη λίστα των «μη φιλικών χωρών», που «διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό» περιλαμβάνει πλέον, εκτός από την Ελλάδα, τη Δανία, την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Το επίμαχο διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Σε αυτό προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να προσλάβουν οι πρεσβείες και τα προξενεία αυτών των χωρών στη Ρωσία. Έτσι, το όριο για την Ελλάδα είναι 34 άτομα, για τη Δανία 20 και τη Σλοβακία 16, ενώ Σλοβενία και Κροατία δεν μπορούν πλέον να απασχολούν τοπικό προσωπικό στις διπλωματικές αποστολές και τα προξενικά τους γραφεία.

Η απόφαση βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μέτρα (αντίμετρα) ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου 2021.

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (…) ενδέχεται να διευρυνθεί».

Η Ρωσία τόσο μέσω της εκπροσώπου του υπουργού εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, όσο και μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την στάση της Αθήνας επειδή, όπως υποστηρίζει, είναι υποστηρικτική απέναντι στην Ουκρανία και συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας