Παραιτείται ο Ντράγκι - Μεταβαίνει στον Ιταλό πρόεδρο για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του

Tην παραίτηση του ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα στην ιταλική Βουλή ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταβαίνει  αυτή την ώρα στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να υποβάλλει εκ νέου την παραίτησή του.

Η παραίτηση του Ντράγκι αναμένεται να γίνει αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Πρόεδρο Ματαρέλα ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πιο αναλυτικά, μετά από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της Βουλής, ο Μάριο Ντράγκι πριν λίγο δήλωσε:

«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».

«Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το πόστο του πρωθυπουργού της Ιταλίας και του επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος της χώρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.