Ακάρ για τις πωλήσεις των F-16: Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παίξουν αυτό το παιχνίδι

Την υπερψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η οποία θέτει εμπόδια στο ενδεχόμενο πώλησης ή αναβάθμισης F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα προσπαθήσουμε, στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά. Η ελπίδα μας είναι ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα βρεθούν λογικές λύσεις. Προσδοκούμε οι ΗΠΑ να μην παίξουν αυτό το παιχνίδι» είπε ο Ακάρ σύμφωνα με την Hurriyet σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και τους αναλυτές που εκφράζουν τον προβληματισμό μετά την εξέλιξη αυτή.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την υπόθεση των F-16 «σε ανεξήγητες διαστάσεις». «Η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει τη συμφωνία που έγινε ανάμεσα στις στρατιωτικές αποστολές της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 με όσες δυνατές πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Με το επιχείρημα ότι το αίτημα της Τουρκίας συμβαδίζει με τη σχέση που έχει η χώρα του με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ο Ακάρ είπε ότι «Αμερικανοί αξιωματούχου έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία ως έναν σημαντικό σύμμαχό τους και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν σημειώσει την επιτυχία της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο μεταναστευτικό. Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς αυτή την κατάσταση; Μια ομάδα ήρθε και ανακάτεψε το ζήτημα με παραπληροφόρηση και προσπάθειες χειραγώγησης. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παίξουν αυτό το παιχνίδι».

Κατά τον Ακάρ στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει κάποιο αίτημα στη λογική «θα σου δώσω αυτό αλλά δεν θα κάνεις αυτό». «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με λογικές παραμέτρους ανάμεσα στις στρατιωτικές μας αντιπροσωπείες» κατέληξε ο Ακάρ.

Όπως προβλέπει η τροπολογία, η οποία το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και στη Γερουσία, για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.