Ουκρανία - DW: Εμπάργκο στις αγορές χρυσού στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Tη χρονική παράταση αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να αποφασίσουν την Δευτέρα 18 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τη DW στη σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Το σημαντικότερο μέτρο του σημερινού νέου πακέτου κυρώσεων, που βασίζεται σε σχετική πρόταση της Κομισιόν, είναι η επιβολή εμπάργκο στις αγορές χρυσού από τη Ρωσία. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει επίσης την ενίσχυση των ελέγχων εξαγωγών προϊόντων διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας, δηλαδή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς», ναφεέρεται στο δημοσίευμα που συνεχίζει ως εξής.

«Με τα προαναφερόμενα μέτρα, η ΕΕ θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων με εκείνες των εταίρων της, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη. Το πακέτο θα ενισχύσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να γίνει αυστηρότερο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στην “μαύρη λίστα” της ΕΕ».

«Η πρόταση της Κομισιόν, διευκρινίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Διευκρινίζει ακόμη το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων. Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων έξι πακέτων κυρώσεων της ΕΕ έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023», καταλήγει το δημοσίευμα της DW.