Ο Ζελένσκι απέπεμψε τους επικεφαλής Κρατικής Ασφάλειας και Γενικής Εισαγγελίας

Περισσότεροι από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχωρώντας στην αποπομπή δύο κορυφαίων αξιωματούχων.

Πριν από λίγη ώρα, στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας αναρτήθηκε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ο Ζελένσκι απέπεμψε τους επικεφαλής αυτών των δύο υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Μεταξύ άλλων, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών και πρόσθεσε: «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Ο επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, της SBU, ήταν ο Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια να ασκηθούν διώξεις για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Νέος Γενικός Εισαγγελέας διορίστηκε ο Ολέξι Σιμονένκο.