«Φρένο» από Μενέντεζ στην πώληση των F-16 στην Τουρκία - Οι όροι που θέτει

«Μπλόκο» στην Τουρκία για την πώληση των F-16 φαίνεται να βάζει ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πωλούν στρατιωτικό υλικό με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένους όρους.

Όπως ανέφερε, η πώλησή τους δεν αφορά μόνο μια οικονομική συναλλαγή, αλλά γίνεται με βάση συγκεκριμένες αξίες και αρχές, τονίζοντας πως παραμένουν ανοιχτά θέματα με την Τουρκία: η απόσυρση του ρωσικού συστήματος S-400 η διακοπή των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, ο σεβασμός των συμμάχων και ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι η λίστα των θεμάτων είναι μεγάλη και δεν έχει διαπιστώσει διάθεση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα ζητήματα αυτά να επιλυθούν.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο δημοσιογράφος του Politico Άντριου Ντεζιντέριο, με ανάρτησή του στο Twitter, σε συζήτηση που είχε με τον Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ξεκαθάρισε πως «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».