Οκτώ οι υποψήφιοι στη λίστα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγη ώρα από την Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία  οι 8 από τους 11 υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη στήριξη 20 βουλευτών έκαστος για να περάσουν στον επόμενο γύρο για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτοί είναι η Κέμι Μπάντενοτς, η Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο Τζέρεμι Χαντ, η Πένι Μόρντοντ, ο Ρίσι Σουνάκ , ο Τομ Τάγκεντχατ, η Λιζ Τρας και ο Ναντίμ Ζαχάουι.

Οι βουλευτές Σάτζιντ Τζάβιντ και ο Ρίμαν Τσίστι, οι οποίοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, αποσύρθηκαν τελικά από την κούρσα προτού ανακοινωθεί η τελική λίστα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

«Το να υπηρετώ στην κυβέρνηση είναι πραγματικό προνόμιο. Έχουν περάσει μόλις επτά ημέρες από τότε που πήρα τη δύσκολη απόφαση να παραιτηθώ από την πιο σημαντική δουλειά που είχα ποτέ, ως υπουργός Υγείας σε μια πανδημία. Από τότε, έχω θέσει τις αξίες και τις πολιτικές που πιστεύω ότι είναι κατάλληλες για το μέλλον της μεγάλης μας χώρας.

Πιστεύω ότι το κόμμα πρέπει τώρα να κοιτάξει προς τα έξω, όχι προς τα μέσα, αν θέλουμε να κερδίσουμε ξανά. Υπάρχει αφθονία τόσο ιδεών όσο και ταλέντου στο κόμμα μας. Σε έναν από τους υποψήφιους θα δοθεί η τιμή να γίνει πρωθυπουργός». Ανυπομονώ να δω τη συζήτηση να ξεδιπλώνεται και να δω συναδέλφους να συνεργάζονται ως ενιαίο Συντηρητικό Κόμμα μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές για την ηγεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που συνόδευσε την αναπάντεχη απόσυρση του Τζαβίντ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρώτος γύρος των ψηφοφοριών ξεκινά αύριο, Τετάρτη 13 Ιουλίου.