Έλον Μασκ: Ετοιμάζει μήνυση εις βάρος του το Twitter μετά την ανακοίνωση ότι ακυρώνει τη συμφωνία «μαμούθ» για την εξαγορά
Μετά από πολλές εβδομάδες εικασιών σχετικά με τη συμφωνία «μαμούθ» για την εξαγορά του Twitter, o Έλον Μασκ ανακοίνωσε εχθές ότι αποσύρει την προσφορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας «βουτιά» 6% στην τιμή της μετοχής της πλατφόρμας μετά τη γνωστοποίηση της είδησης.
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας επικαλέστηκε ουσιώδη παραβίαση πολλών διατάξεων της συμφωνίας για την απόφασή του να ακυρώσει το deal, με τους δικηγόρους του να κάνουν λόγο στην ανακοίνωσή τους για «ψευδή και παραπλανητική παρουσίαση γεγονότων», πάνω στα οποία βασίστηκε ο δισεκατομμυριούχος όταν συμφώνησε για την εξαγορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήρθε τον περασμένο Απρίλιο σε συμφωνία για την εξαγορά του Twitter αλλά στη συνέχεια την ανέστειλε έως ότου ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδείξει ότι τα spam bots αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 5% των συνολικών χρηστών του.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Μασκ βάζει τέλος στη σεναριολογία για την συμφωνία που επρόκειτο να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον «χάρτη» των social media. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, o ιδρυτής της Tesla δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει τόσο εύκολα. Σύμφωνα με το συμφωνητικό εξαγοράς των 95 σελίδων που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Μασκ θα πρέπει να αποδείξει ότι το Twitter παραβίασε την αρχική συμφωνία. Διαφορετικά, το Twitter θα μπορεί να τον μηνύσει διεκδικώντας το ποσό που ορίζει η σχετική ρήτρα «αποχώρησης», δηλαδή 1 δισ. δολάρια.
Ο Μπρετ Τέιλορ. πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, ξεκαθάρισε εχθές ότι η εταιρεία πρόκειται να κινηθεί νομικά, επιδιώκοντας να εφαρμοστεί η συμφωνία.
«Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter είναι αποφασισμένο να κλείσει τη συναλλαγή στην τιμή και τους όρους που συμφωνήθηκαν με τον κ. Μασκ και σχεδιάζει να κινηθεί νομικά για να επιβάλει τη συμφωνία συγχώνευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του την Παρασκευή, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει δικαίωση στο δικαστήριο.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η απόσυρση της προσφοράς του μεγιστάνα είναι απλώς μία ακόμη ανατροπή στην πολυτάραχη ιστορία της σχέσης του Μασκ με την ισχυρή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ενδέχεται να προμηνύει μια τιτάνια δικαστική μάχη το επόμενο διάστημα.
Οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση
Όπως αναφέρει το CNBC σε ρεπορτάζ του, στο έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο Έλον Μασκ τονίζει: «Παρά τη συνεχή προσπάθεια για να υπάρξει ακριβής καταγραφή των ψεύτικων λογαριασμών, το Twitter αγνόησε το συγκεκριμένο αίτημα. Εντελώς αδικαιολόγητα, έβρισκε προφάσεις προκειμένου να μην ικανοποιηθούν βασικοί όροι της συμφωνίας εξαγοράς».
Επίσης λέει «ακόμα και όταν κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της εταιρείας, τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν ελλειπή ή εντελώς άχρηστα». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον πρόεδρο της εταιρείας, Bret Taylor, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας στην τιμή που έχουμε συμφωνήσει. Σχεδιάζουμε να κινηθούμε δικαστικά σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Βουτιά στην μετοχή της εταιρείας
Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ ισχυρίζεται πως υπήρξε καταστρατήγηση των όρων της συμφωνίας από το Twitter.
Αν και η είδηση δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street, η μετοχή του Twitter σημείωσε πτώση 6% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κάτι που αποδίδεται σε ακριβώς αυτήν την εξέλιξη, αναφέρουν αναλυτές του CNBC. Είχε προηγηθεί πτώση 5% την Πέμπτη, μετά από δημοσιεύματα πως το deal…ναυαγεί.
Τα στελέχη του Twitter ανέφεραν ότι το Twitter μπλοκάρει πάνω από 1 εκατ. ανεπιθύμητους λογαριασμούς τη μέρα. Ο Μασκ ήθελε η εταιρεία να αποδείξει ότι τα spam bots αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο από το 5% του συνόλου των χρηστών. Η εταιρεία επανέλαβε ότι οι λογαριασμοί ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ήταν πολύ κάτω από το 5%.