Πεντέμισι ώρες πάλευαν να κρατήσουν στη ζωή τον Σίνζο Άμπε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε υπέκυψε την Παρασκευή στα τραύματά του πεντέμισι ώρες αφού πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Είναι η πρώτη δολοφονία στην Ιαπωνία, εν ενεργεία ή πρώην πρωθυπουργού από το 1930.

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον του 67χρονου πισώπλατα με ένα κατά τα φαινόμενα αυτοσχέδιο όπλο την ώρα που ο Σίνζο Άμπε εκφωνούσε ομιλία στη δυτική πόλη Νάρα, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το νοσοκομείο που διακομίσθηκε ανακοίνωσε πως ο Σίνζο Άμπε απεβίωσε στις 5:03 μ.μ. (11:03 ώρα Ελλάδας), περίπου πεντέμισι ώρες αφού πυροβολήθηκε. Ένας γιατρός είπε πως ο Άμπε πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία από δύο βαθιά τραύματα, το ένα από τα οποία στη δεξιά πλευρά του λαιμού του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως για την επίθεση κατά του Άμπε συνελήφθη ένας 41χρονος. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είπε στην αστυνομία πως ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε και ήθελε να τον σκοτώσει.

Ο Άμπε εκφωνούσε προεκλογική ομιλία έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ήχησαν δύο πυροβολισμοί γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας). Μέλη της ασφάλειας εθεάθησαν να ακινητοποιούν ρίχνοντάς τον στο δρόμο έναν άνδρα που φορούσε γκρίζο μπλουζάκι και μπεζ παντελόνι.

«Ακούστηκε ένα δυνατό μπαμ και μετά καπνός», είπε στο Ρόιτερς ο επιχειρηματίας Μακότο Ιτσικάουα, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Πρόσθεσε πως το όπλο είχε μέγεθος τηλεοπτικής κάμερας.

«Στον πρώτο πυροβολισμό κανένας δεν ήξερε τι γινόταν, αλλά μετά το δεύτερο πυροβολισμό, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις τον έριξαν στο έδαφος».

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε μία φωτογραφία του Άμπε να κείτεται μπρούμυτα στο δρόμο με αίμα στο λευκό πουκάμισό του. Κόσμος ήταν συγκεντρωμένος γύρω του και κάποιος του έκανε καρδιακές μαλάξεις.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας της Νάρα ανακοίνωσαν πως είχε τραυματισθεί στο δεξί μέρος το λαιμού και στην αριστερή κλείδα.

Από τον προστατευόμενο του, εν ενεργεία πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα μέχρι τους απλούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε κύμα έκφρασης θλίψης σε μια χώρα όπου η πολιτική βία είναι σπάνια.

«Είμαι υπερβολικά σοκαρισμένη», είπε η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου προτού ακόμη ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Όποιος και αν είναι ο λόγος, μια τέτοια στυγερή ενέργεια είναι απολύτως ασυγχώρητη. Είναι προσβολή της δημοκρατίας», δήλωσε η Κόικε.

Ο Κόκι Τανάκα, ένας 26χρονος υπάλληλος στο τμήμα πληροφορικής μιας εταιρείας στο κέντρο του Τόκιο, εξέφρασε μια παρόμοια άποψη: «Έμεινα εμβρόντητος που κάτι τέτοιο συνέβη στην Ιαπωνία».

Στην Ιαπωνία, οι περιορισμοί που αφορούν την οπλοκατοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα.

Οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.

Οι επιθέσεις με όπλα, όταν συμβαίνουν, συνήθως περιλαμβάνουν κακοποιούς της μαφίας “yakuza”, που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα.

Όταν σημειώνονται πολύνεκρες δολοφονίες, όπως το 2016 όταν είχαν δολοφονηθεί 19 άνθρωποι σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση, συνήθως το φονικό όπλο είναι μαχαίρι.

Ασυνήθιστες είναι και οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι λιγοστές οι επιθέσεις που σημειώθηκαν, με προεξάρχουσα εκείνη το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι από έναν κακοποιό, ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής.

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.

Ο αδελφός του Άμπε, ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, αρνήθηκε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ αυτά.

Οι αντιδράσεις στην επίθεση κατά του Άμπε -πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί ο θάνατός του- κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θέμα που κυριάρχησε μέχρι το μεσημέρι στο ιαπωνικό Twitter ήταν το “Abe-san” (Σ.τ.Σ: στα ιαπωνικά, το san είναι ένας τίτλος σεβασμού που προστίθεται στο τέλος ενός ονόματος).

«Δεν μπορώ να σταματήσω να τρέμω. Αυτό ήταν το τέλος της ειρηνικής Ιαπωνίας», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης του, ο Nonochi.

«Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που θα ήθελα να εξαφανιστούν, αλλά η δολοφονία είναι αδιανόητη. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για την δημοκρατία μας», σχολίασε ο ίδιος.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ