Αρχές Σεπτεμβρίου εκλέγουν οι Συντηρητικοί τον νέο ηγέτη τους - Μέχρι τότε πρωθυπουργός ο Τζόνσον

Στις αρχές Σεπτεμβρίου σκοπεύει το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

Νωρίτερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στους Τόρις, μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον ότι παραιτείται μεν, αλλά «σε δόσεις» καθώς στόχος του είναι να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται η εκλογή νέου αρχηγού. Στελέχη των Συντηρητικών όχι μόνον εκφράζουν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο παραμονής του στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά προειδοποιούν και για ενδεχόμενο «μακελειό».

Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο έχει προκαλέσει ανησυχίες, εν μέσω φημών ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να επιδιώκει την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας, όπως στο θέμα των φοροαπαλλαγών.

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μέιτζορ, που με επιστολή του προς την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς των Συντηρητικών, προειδοποιεί ότι δεν είναι συνετή η παραμονή του στο Νούμερο 10. Όπως υποστηρίζει, ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει ως «υπηρεσιακός πρωθυπουργός», προτείνοντας είτε έναν προσωρινό πρωθυπουργό είτε επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών «για λόγους εθνικού συμφέροντος».

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του -για διάστημα άνω των τριών μηνών – έχοντας χάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησής του και του κοινοβουλευτικού του κόμματος δεν είναι συνετή και πιθανών θα είναι μη βιώσιμη» τόνισε.

Ο Τζον Μέιτζορ, που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για αποφάσεις που θα επηρεάζουν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημειώνει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορέσει να τον συγκρατήσει, όπως ούτε το προηγούμενο μπόρεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει την ανάγκη αποχώρησής του από την Ντάουνινγκ Στριτ, και είτε την αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντόμινικ Ράαμπ είτε την αλλαγή των κανόνων, ώστε μόνον οι βουλευτές να μπορούν να εκλέγουν τον αρχηγό του κόμματος, κάτι που όμως προϋποθέτει αλλαγή του κανονισμού.

Πώς εκλέγουν νέο αρχηγό οι Συντηρητικοί

Όπως εξηγεί το BBC, μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, προκηρύσσονται εκλογές για νέο αρχηγό κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να συμμετάσχουν στη διαδικασία

Μόλις ανακοινώσουν όλοι την υποψηφιότητά τους -εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι- οι βουλευτές των Τόρις πραγματοποιούν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

-Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να παραμείνουν στη διαδικασία (σήμερα 18 βουλευτές)
-Στον δεύτερο γύρο πρέπει να πάρουν το 10% (σήμερα 36 βουλευτές)
-Στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.

Όταν απομείνουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα -δηλαδή βουλευτές και ψηφοφόροι- θα ψηφίσουν για τον νικητή.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε ανάδειξη νέου αρχηγού κόμματος αποφασίζεται από την Επιτροπή των Βουλευτών του 1922, η οποία μάλιστα μπορεί να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.