Οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον επόμενο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, ούτε θα κάνει σημαντικές αλλαγές, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να εκλέξει έναν νέο ηγέτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν «από τον επόμενο πρωθυπουργό». Η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη.

Μετά την παραίτηση σχεδόν 60 αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης από τους οποίους πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί αλλά και την πίεση που δέχθηκε ακόμη και από φιλικά προσκείμενα υπουργούς σε αυτόν ήταν μονόδρομος για τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Έτσι, σήμερα, με διάγγελμα του έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, είπε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι είναι πλέον «ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών δεν επιθυμεί την παραμονή μου», δήλωσε την παραίτηση του.

Ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα δε της εκλογικής διαδικασίας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά να παραμείνω στην εξουσία δεν ήταν μόνο γιατί το ήθελα αλλά γιατί ένιωθα την υποχρέωση, το καθήκον να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του.

Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους.

Μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν.

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.