Μπορέλ για Τουρκία: Να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε για ακόμα μία φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».