Μετά την κατάληψη του Λουγκάνσκ - Στο Ντονέτσκ στρέφονται οι Ρώσοι προκειμένου να θέσουν υπο κηδεμονία όλη την Ανατολική Ουκρανία

Να συνεχιστεί η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία διέταξε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ημέρα μετά τη νίκη των δυνάμεών του στην πόλη Λισιτσάνσκ, με την οποία ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των εισβολέων στο σύνολο της επαρχίας Λουγκάνσκ. «Ελπίζω ότι και στους άλλους τομείς όλα θα συμβούν όπως στο Λουγκάνσκ», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των επιχειρήσεων.

Στην ίδια συνάντηση, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι δύο από τους στρατηγούς του, οι Αλεξάντερ Λάπιν και Εσεντουλά Αμπάτσεφ, θα τιμηθούν ως «Ηρωες της Ρωσίας» και ότι τα στρατεύματα που έδωσαν τις νικηφόρες μάχες για την κατάληψη των δίδυμων πόλεων του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ πρέπει οπωσδήποτε «να ξεκουραστούν για να ανακτήσουν τη μαχητική τους ικανότητα».

Σε νυχτερινό μήνυμα προς τους ομοεθνείς του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η υποχώρηση από το Λισιτσάνσκ ήταν αναγκαία λόγω του άμεσου κινδύνου περικύκλωσης επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι «θα επιστρέψουμε στην περιοχή, χάρη στη στρατιωτική μας τακτική, χάρη στην αύξηση των προμηθειών σύγχρονων οπλικών συστημάτων από τη Δύση».

Τόσο το Κίεβο όσο και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, που παρακολουθεί από πολύ κοντά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη των επιχειρήσεων, εκτιμούσαν ότι οι Ρώσοι θα ριχτούν τώρα στη μάχη για την κατάληψη ολόκληρου του Ντονέτσκ, της άλλης επαρχίας που συναποτελεί, μαζί με το Λουγκάνσκ, τη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς. Ηδη από χθες ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των πόλεων Σεβέρσκ και Μπαχμούτ, ενώ ταυτόχρονα πύκνωσαν οι βομβαρδισμοί εναντίον του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ, των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων του Ντονέτσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, όπως και περίπου η μισή έκταση της επαρχίας.

Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ζητούν Ζελένσκι και Βρετανοί.

Στο Φιδονήσι

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσικές περιοχές πλάι στα ανατολικά σύνορα της χώρας, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, ενώ η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Φιδονήσι, στα ανοιχτά της Οδησσού, που πρόσφατα ανακτήθηκε από τον ουκρανικό στρατό. Στην απέναντι πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοιχτά του λιμανιού Καρασού, οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν, ύστερα από αίτημα της Ουκρανίας, το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, για να διερευνηθούν οι κατηγορίες ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά δημητριακά.

Στο Λουγκάνο της Ελβετίας συγκλήθηκε χθες διεθνής διάσκεψη για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σμιχάλ κατέθεσε σχέδιο ανόρθωσης ύψους 750 δισ. δολ., ενώ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας έκανε λόγο για ένα «ουκρανικό Σχέδιο Μάρσαλ». Ο Σμιχάλ πρότεινε μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου να προέλθει από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών –τα υπολόγισε μεταξύ 300 και 500 δισ.– στη Δύση.