Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αντιδρούν για την πώληση F-16 στην Τουρκία - «Σοκαριστικό» το ότι ο Μπάιντεν είπε «ναι»

Την αντίθεσή τους με τη θετική ανταπόκριση του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα του Τούρκου προέδρου για την αγορά των εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία, εξέφρασαν ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλιωτάκη, προκάλεσε η συγκεκριμένη ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα «σοκαριστικό» γεγονός. Σύμφωνα με τους βουλευτές «ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα».

Αναλυτικά στην κοινή ανακοίνωσή του αναφέρουν:

«Είναι σοκαριστικό ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αφού άκουσε τις ανησυχίες για τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησε την συνεχιζόμενη επιθετικότητα και τις στρατιωτικές υπερπτήσεις που διεξάγονται πάνω από τα ελληνικά νησιά υπό την κυβέρνηση Ερντογάν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση του εκφοβισμού άλλων χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Κύπρος και Ισραήλ.

Ως μέλη του Hellenic Caucus του Κογκρέσου, παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση του με τον Ερντογάν του είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου. Προσέθεσε μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη πως Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.