Μπάιντεν: Είπα στον Ερντογάν ότι πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, αλλά χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο

Στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις που έκανε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, στη Μαδρίτη, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα πώλησης F-16 στην Τουρκία.

«Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχε πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα… όμως το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει… Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε» σημείωσε ο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε γιατην πώληση F-16 στην Τουρκία.

«Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είπα στον Πούτιν ότι αν εισβάλει στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο… και αυτό ακριβώς είδαμε, η σύνοδος κορυφής αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας» είπε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ΝΑΤΟ πρότεινε για τελευταία φορά ένα νέο δόγμα πριν από 20 χρόνια. Η Ρωσία ήταν τότε εταίρος. Η Κίνα δεν είχε αναφερθεί καν, αλλά τώρα ο κόσμος έχει αλλάξει. Το ΝΑΤΟ αλλάζει με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, συγκεντρώσαμε ξανά τους συμμάχους μας και εκφράσαμε την απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι αυξάνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Η Γερμανία είναι ένα παράδειγμα, καθώς ανακοίνωσε προϋπολογισμό 100 δισ. δολάρια για την άμυνά της» συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Για άλλη μια φορά, τονίσαμε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Θα προστατεύσουμε κάθε πτυχή της επικράτειας της Συμμαχίας. Αυξάνουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας στην Ευρώπη. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο στρατηγείο στην Πολωνία για να ενισχύσουμε την ανατολική μας πτέρυγα. Μια νέα στρατιωτική δύναμη θα δημιουργηθεί επίσης στη Ρουμανία. Τα πράγματα αλλάζουν και προσαρμοζόμαστε στις νέες εξελίξεις. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν τον κόσμο πίσω από την Ουκρανία. Θα ανακοινώσουμε πρόσθετη στήριξη ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες ημέρες. Για πρώτη φορά, οι εταίροι μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού συμμετείχαν στη συνάντηση. Όπως είπα στον Πούτιν, οι ενέργειές του θα έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Φέρνουμε κοντά τις δημοκρατικές χώρες. Το κάνουμε αυτό για να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη. Αυτό περιλαμβάνει και τις απειλές από την Κίνα» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Για τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν είπε: «Θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειάζεται. Κοιτάξτε τη Ρωσία, που χρεοκόπησε. Έχασαν τα κέρδη 15 χρόνων. Παλεύουν τεχνολογικά εξαιτίας των περιορισμών στις εξαγωγές. Ίσως δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή πετρελαίου, χρειάζονται την αμερικανική τεχνολογία. Πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα. Μόλις σήμερα, το Φιδονήσι ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να την νικήσει. Η Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ τους παρακολουθούν. Παρέχουμε ικανότητα στην Ουκρανία και το θάρρος τους είναι πολύ σημαντικό. Η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει την Ουκρανία, αυτή είναι μια πολύ σημαντική θέση για τον κόσμο». 

Μπάιντεν προς Ερντογάν: «Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο»

Πέραν του ζητήματος της πώλησης F-16 στην Τουρκία, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, διαμήνυσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πρέπει να τερματιστεί η ένταση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».